SR nebude mať zástupcu v hokejovej LM, nahradí ho poľský majster

20.03.2024 Celý región

Zürich 20. marca (TASR) - Slovensko nebude mať v sezóne 2024/2025 svojho zástupcu v hokejovej Lige majstrov. Dôvodom sú neuspokojivé výsledky slovenských klubov v uplynulých troch ročníkoch LM. Vedenie súťaže sa rozhodlo slovenského majstra nahradiť poľským šampiónom.

Slovenské kluby mohli v minulých sezónach štartovať v Lige majstrov len na základe pozvánky od vedenia súťaže (CHL). Predstavitelia CHL rozhodujú na základe viacerých kritérií ako športová konkurencieschopnosť, štruktúra riadenia, infraštruktúra a návštevnosť. Pozvánku do nadchádzajúcej sezóny už slovenský majster nedostal. "Keďže slovenskí zástupcovia neboli v uplynulých troch sezónach v zápasoch CHL po športovej stránke úspešní, CHL dospela k rozhodnutiu, že je férové rotovať a umožniť Poľsku, aby sa v nasledujúcom ročníku opäť ukázalo na európskej scéne," uviedlo vedenie súťaže v stanovisku na svojej oficiálnej webstránke.

Okrem Poľska dostali pozvánky aj kluby z Dánska, Francúzska, Nórska a Veľkej Británie. Sezóna 2024/2025 v Lige majstrov sa bude hrať opäť s 24 tímami. Jedno miesto je rezervované pre obhajcu titulu (Servette Ženeva), 18 miesteniek sa rozdelí medzi účastníkov zo zakladajúcich krajín (tzv. Shareholder Leagues) a päť tímov bude súťažiť na základe pozvánky (Challenger Leagues).

Slovenské tímy nedokázali v uplynulých ročníkoch LM postúpiť zo základnej fázy do vyraďovacej. V sezóne 2023/2024 v novom formáte súťaže nezískal extraligový majster HC Košice v šiestich zápasoch ako jediný z účastníkov ani bod a skončil v tabuľke základnej časti na poslednom 24. mieste.
 

Vyberte región